Mistrovství ČR ve zpracování textu 2009

17. mistrovství České republiky ve zpracování textu na počítači, které proběhlo ve dnech 11. až 13. prosince, bylo specifické především tím, že se poprvé v historii samostatné České republiky nekonalo v Praze. Museli jsme proto odcestovat až do dalekého Města Albrechtice, kde se pravidelně o letních prázdninách konají soustředění české reprezentace před světovým mistrovstvím.

Vzhledem ke vzdálenosti a vysokým nákladům jsme tentokrát museli zredukovat náš soutěžní tým. Jasným favoritem na zisk některé z medailí v kategorii juniorů (16 až 20 let) byl Lukáš Beránek (4BL), který získal dvě skvělá 5. místa na mistrovství světa v Pekingu (srpen 2009). Z řad studentů ho doplnila už jen Hanka Papáčková (2BL), která si vůbec poprvé soutěžně zkusila disciplínu wordprocessing (v kategorii žáků do 16 let).

V kategorii praktiků (nad 20 let) nás tentokrát reprezentovala dvojice vyučujících IKT – Petr Hais a Petr Manda. Hanku Papáčkovou intenzivně připravoval především Petr Manda, který si sám zasoutěžil také poprvé. Hanka byla v nelehké úloze, protože hned na první soutěži seděla mezi zkušenými závodníky, specialisty na wordprocessing a medailisty z mistrovství republiky a mistrovství světa. Zadání pro tuto disciplínu bylo bohužel tentokrát sestaveno dosti ledabyle a nejednoznačně a řada úkolů si odporovala. To se projevilo i na celkových výsledcích především v kategorii žáků, kde ze 14 účastníků nesplnilo minimální požadovaný limit (50 % bodů absolutního vítěze) pro zařazení do výsledkové listiny 12! I přesto, že Hanka skončila mezi 12 vyřazenými, patří jí za její píli a poctivou přípravu veliký dík a veliké uznání. Věříme, že na další soutěži ve wordprocessingu, která proběhne koncem března na naší škole (regionální kolo v rámci středoškolského mistrovství republiky), už bude úspěšná!

Program a pravidla mistrovství republiky vycházejí z programu mistrovství světa, a proto se medaile rozdávaly v následujících osmi disciplínách (stejně jako v srpnu v Pekingu):