Certifikát ECDL

Certifikát ECDL

ECDL – European Computer Driving Licence je celosvětově rozšířený certifikační koncept počítačové gramotnosti a počítačových znalostí a dovedností. Zahrnuje celou škálu vzdělávacích a certifikačních programů, u nás na škole nabízíme nejrozšířenější program ECDL Core (počítačová, resp. digitální gramotnost a digitální kvalifikace). Úspěšný absolvent ECDL testů získává odpovídající ECDL Certifikát, který má mezinárodní platnost.

Index ECDL

Uchazeč, který chce skládat ECDL testy, si musí od roku 2014 pořídit nový typ indexu:

  • Index ECDL Select opravňuje uchazeče využít konceptu ECDL pro testování z modulů M2, M3, M7 a libovolných čtyř dalších existujících i budoucích modulů programu ECDL Core (celkem max. 7 modulů, viz níže). Do tohoto dokladu zapisuje akreditovaný tester úspěšně absolvované testy. Tento doklad je podkladem pro vydání ECDL Certifikátu (po splnění tří povinných modulů M2, M3 a M7 a čtyř volitelných modulů), případně Certifikátu ECDL Start (po splnění tří povinných modulů M2, M3 a M7 a jednoho volitelného modulu). Index ECDL Select je možné zakoupit u libovolného akreditovaného střediska (tedy i u nás ve škole), případně v kanceláři manažera ECDL. Platnost indexu je 3 roky od data prvního použití. Cena je 702 Kč.

Organizace ECDL testů

Po přihlášení do školního intranetu je k dispozici odkaz „ECDL – termíny testování“. Zde jsou uloženy informace o všech vypsaných termínech, na které se lze přihlásit pomocí několika kliknutí. V jednom termínu lze skládat maximálně tři moduly. Uzávěrka přihlášek pro jednotlivé termíny, která je na intranetu také vyznačena, je vždy několik dní před daným termínem. Po přihlášení je třeba zaplatit poplatek za složení zkoušky a případně za index. Testování bude vždy probíhat bezprostředně po skončení 7. vyučovací hodiny v akreditované učebně č. 408. Jeden test trvá 45 minut, pro úspěšné absolvování každého testu je potřeba získat alespoň 75 % bodů. Úspěšnost našich studentů v minulých testech je až na jedinou výjimku (u modulu M1, který byl mezitím zrušen) stoprocentní.

Přehled modulů (testů)

Našim studentům doporučujeme dle osnov pro předmět IKT následující rozložení jednotlivých modulů:

  • M2: Základy práce s počítačem a správa souborů – v průběhu prvního ročníku
  • M3: Zpracování textu – ke konci prvního ročníku případně v druhém pololetí druhého ročníku (po probrání hromadné korespondence)
  • M4: Práce s tabulkami – ve druhém pololetí druhého ročníku
  • M5: Použití databází – ve druhém pololetí čtvrtého ročníku
  • M6: Prezentace – v prvním pololetí druhého ročníku
  • M7: Základy práce s internetem a komunikace – v průběhu prvního ročníku
  • M14: Spolupráce a výměna informací na internetu (sdílení dat na internetu) – v průběhu druhého ročníku

Všechny moduly by studenti měli úspěšně zvládnout díky znalostem a dovednostem, které se naučí v předmětu IKT. Případným zájemcům můžeme nabídnout i modul M12, na který máme také akreditaci. Tento modul je ale náročnější a nemůžeme garantovat jeho úspěšné zvládnutí jen díky předmětu IKT, uchazeč by se musel ještě doučit několik teoretických znalostí i praktických dovedností, které běžně neučíme.

Pro absolvování modulu M14 je potřeba mít vytvořený Google účet. Uchazeči musejí ovládat základní nástroje Google, tedy práci s Google diskem (kopírování, přesouvání a mazání souborů na Google disku), v Dokumentech Google (vytvoření a základní úprava textového dokumentu a její sdílení), v Tabulkách Google (vytvoření a základní úprava tabulky a její sdílení), v Kalendáři Google (vytvoření, úprava či smazání nějaké akce v kalendáři a její sdílení) a také práci se smartphonem. Pro ověření práce se smartphonem je při testu k dispozici jednoduchý program, který vypadá jako smartphone. Uchazeč v tomto smartphonu kliká a nastavuje vše úplně stejně jako ve skutečném smartphonu.

Více informací naleznete na stránkách www.ecdl.cz.

Poplatky

  • Vystavení indexu (ECDL Select) – 702 Kč
  • Složení jedné zkoušky (modulu) – 250 Kč
  • Vystavení certifikátu ECDL – 126 Kč

Pokud naši studenti úspěšně složí všech sedm modulů, budou mít vystavení certifikátu zdarma (uhradí škola).